VVD wil krimp in Buitendorpen actief bestrijden

Tijdens de behandeling van de Begroting voor 2018 heeft de VVD zich sterk gemaakt voor behoud van de leefbaarheid in de buitendorpen. Fractievoorzitter Johan Scheltens: “Als we een leegloop in de buitendorpen willen tegengaan, dan moeten we voorzieningen in die dorpen op peil willen houden. Maar dan moeten we die gemeenschappen niet opzadelen met torenhoge Gemeentelijke lasten.”

Johan Scheltens doelt hiermee op voorzieningen zoals de sporthal in Nieuw-Weerdinge. Die hal is belangrijk voor een aantrekkelijk leefklimaat. Maar de dorpsgemeenschap moet elke jaar toch dik € 6.000,- aan OZB zien op te hoesten. Aan wie? Aan de Gemeente. Johan Scheltens: “We doen een beroep op de dorpsgemeenschappen. Ze dienen zelf, waar mogelijk, hun broek op te houden. Maar we moeten het niet onmogelijk maken….

 

Wij krijgen steeds vaker het signaal, dat het zo langzamerhand wel erg moeilijk wordt om zwembaden, sporthallen of dorpshuizen zelf te exploiteren. Het is ieder jaar weer sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar mag de Gemeente best wel een beetje bij helpen. Aan inzet en initiatieven vanuit de bevolking ligt het niet. Er wordt genoeg gedaan, de maatschappelijke verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid in de buitengebieden is fantastisch.”

 

“Dat moet je ondersteunen, niet afstraffen. Daarom hebben wij een motie ingediend om de OZB-ontwikkelingen bij alle sportinstellingen binnen de Gemeente in kaart te brengen. We zouden graag een constructie zien waarbij sportvoorzieningen aan de Gemeente geen OZB meer hoeven te betalen. Want dat is dom rondpompen van geld.”

 

Als voorbeeld maatschappelijke verantwoordelijkheid noemt Johan Scheltens de Stichting Dorpenzorg in de Monden. Die Stichting wordt overal geroemd, behalve in Emmen. Honderden vrijwilligers nemen elke dag weer kleine taken voor hun eigen dorpsgenoten op de schouders. Inventief, effectief en laagdrempelig, passend in het gebied. Johan Scheltens: “Daar zou de gemeente eens een voorbeeld aan moeten nemen. Zoiets moet je koesteren en naar je toe trekken. Niet ontmoedigen en van je vervreemden….”