Patrick de Jonge: Emmen moet Smart City worden

Tijdens een uitgebreid werkbezoek aan Provrex Virtual Reality werd het de VVD-delegatie al snel duidelijk: Emmen dient zich razendsnel te ontwikkelen tot Smart City. Patrick de Jonge: “Daarmee slaan we 2 vliegen in 1 klap: we kunnen technisch talent behouden voor Emmen. En we kunnen een voorsprong in techniek opbouwen. Beiden heeft Emmen keihard nodig.”

Provrex is een uiterst innovatief bedrijf, 3 jaar geleden opgericht door Arjan Peters en Jos Harms. Zij ontwikkelen educatieve methodes met behulp van en door middel van Virtual Reality: revolutionaire beeldtechnieken die een belangrijke rol gaan spelen in o.a. nieuwe onderwijsvormen. Maar de 3D-techniek is ook te gebruiken bij - bijvoorbeeld - het onderhoud van machines.

 

Voorwaarden scheppen

Patrick de Jonge: “Zonder snel internet (glasvezel) kom je niet zo ver in deze technische sector. Daar dienen wij als Gemeente voor te zorgen. Ook het Openbaar vervoer moet in orde zijn. Evenals voldoende huisvesting om jong talent onderdak te bieden. Daar moet de Gemeente op inspelen. Wij dienen de voorwaarden te scheppen om talent hier vast te houden. We leiden ze wel hier op (o.a. Stenden). Nu moeten we voorkomen dat ze weer wegtrekken.”

 

Facilitair

Patrick: “Bij de ontwikkeling van die nieuwe technieken is flexibel, technisch en creatief talent nodig. Dat is er in principe genoeg in en rond Emmen. Echter, zie die ‘Z-generatie’ maar eens vast te houden. Voorwaarde is dan wel dat ze hun werk naar eigen inzicht kunnen invullen. Provrex voldoet als werkgever ruimschoots aan die voorwaarde. Maar als Gemeente hebben wij ook een belangrijke, facilitaire rol. Die moet de politiek oppakken.” 

 

Politieke moed

Een 3-tal VVD-kandidaten - Patrick de Jonge (nr. 2), Marcel Meijer (nr. 4) en Anita Scheper (nr. 9) - namen deel aan het werkbezoek. Patrick de Jonge: “De VVD wil goed kijken in hoeverre de toegang tot subsidies verbeterd kan worden. Dat is nu nog te arbeidsintensief en te tijdrovend. Emmen dient zulke Groeibriljanten te koesteren en daar waar nodig te ondersteunen. Daar moeten wij als politiek op inspelen. Emmen moet de moed hebben om zich te ontwikkelen tot Smart City.”