VVD wil 1 miljoen terugploegen naar algemene reserves

Bij de bespreking van de Kadernota 2016 heeft de VVD een motie ingediend om € 1 miljoen terug te ploegen naar de Algemene Reserves. Het gaat om geld uit het Fonds Dorpen en Wijken, dat wel is bestemd maar niet is besteed. VVD-fractievoorzitter Johan Scheltens is voorstander van een verantwoord financieel beleid.

Johan Scheltens: ‘We willen voorkomen dat dit geld weer wordt gebruikt voor ‘Leuke Dingen’. De Gemeente dient hoognodig wat vet op de botten te kweken. Al was het alleen maar om eventuele tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen. Die € 1 miljoen is oorspronkelijk afkomstig van de Algemene Reserves en moet daar dus weer mooi naar terug.”

Het ontstaan van die plotselinge 1 miljoen is een technische zaak. “Lastig uit te leggen,” vindt de VVD-voorman. “Het is geld, bestemd voor het Fonds Dorpen en Wijken en afkomstig van het aanbestedingsvoordeel van het onderhoud van het Theater. Want dit aanbestedingsvoordeel begint pas te lopen in 2016. Met dat geld zouden in 2015 eenmalige projecten in de Buitengebieden worden gefinancierd.”

Inmiddels is er 1 project ingediend en door de Raad goedgekeurd. Maar dat project is gefinancierd met behulp van normale kapitaallasten. Omdat de uitvoering ervan pas in 2016 ingaat. En een ander ingediend project voldoet inmiddels niet meer aan de criteria van het Fonds Dorpen en Wijken. Dus dat wordt nu uit de reguliere begroting gedekt.

Johan Scheltens: “Meer projecten zijn er niet meer aan de Raad voorgelegd. Dus kan wat de VVD betreft het niet gebruikte geld weer terug naar waar het vandaan komt: de Reserves. De VVD was er sowieso al geen voorstander van, dat middelen uit de Reserves voor dit doel werden ingezet. En blijkbaar is er ook geen animo voor. Vreemd genoeg.”