PHILIPS EMMEN: VVD-aanpak heeft succes gehad

De VVD heeft moeite met de plotselinge ommezwaai van PvdA-wethouder Bouke Arends. Die ineens de mond vol heeft van een 'ommezwaai van Philips'. Fractievoorzitter Johan Scheltens: "Philips maakt helemaal geen ommezwaai. Philips vertrekt nog steeds uit Emmen. Maar Philips praat inmiddels wel constructief mee over alternatieven, zoals mogelijke verkoop. Dat is mede dankzij de aanpak die de VVD heeft voorgesteld. Waar ook VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs zich sterk voor heeft gemaakt."

Drie maanden geleden boorde Wethouder Arends Philips nog de grond in. Nu prijst hij Philips voor koninklijk, waarlijk leiderschap. Door met Philips aan tafel te gaan en zich niet af te zetten is er ruimte ontstaan voor gesprekken. Daaruit blijkt, dat er inmiddels meerdere potentiële overnamekandidaten zijn. Johan Scheltens: "De VVD heeft zich altijd ingezet voor behoud van de werkgelegenheid. Niet zozeer voor behoud van Philips. Dat betekent een heel andere benadering. En die lijkt nu succes te hebben."

Johan Scheltens: "Bedrijfseconomisch heeft Philips groot gelijk. Helaas. De loonkosten in het buitenland zijn 75% lager dan in Nederland. Als je daar iets aan wilt doen, dan moet je kijken naar de Nederlandse arbeidsmarkt, niet naar Philips. En als je dan toch bezig bent, moet je gelijk kijken naar andere vestigingsfactoren in Emmen. Dan moet je van de nood een deugd zien te maken. Pas dan ben je goed bezig. We hebben liever dat de geachte Wethouder daarmee aan de slag gaat......."

De VVD doelt hiermee ook op mogelijk vertrek van andere bedrijven uit Emmen. Johan Scheltens: "We moeten met z'n allen proberen bedrijfsvestigingen in Emmen aantrekkelijk te maken en te houden. Niet alleen voor bestaande bedrijven, vooral ook voor nieuwe. Niet om koste wat kost bedrijven voor Emmen te behouden. En al helemaal niet bestaande bedrijven tegen je in het harnas te jagen. Praten is altijd beter dan ruzie zoeken. Maar een uitstekend vestigingsklimaat is het allerbeste. Dát noem ik pas Maatschappelijke Verantwoordelijkheid."