Meer defensie betekent meer werkgelegenheid

© VVD Emmen

Maandag 2 februari jl. bracht VVD-minister van Defensie Jeanine Hennis een werkbezoek aan Emmen. Aansluitend voerde ze uitgebreid het woord tijdens een druk bezocht Politiek Café in Markant. Mede gezien de spanningen op het wereldtoneel wil ze de defensie-uitgaves verhogen tot 2% van het BNP. En daar zou Emmen best wel eens extra van kunnen profiteren.

Jeanine Hennis was eerder die dag behoorlijk onder de indruk van het werkbezoek aan Landes High End Machining. Daar worden zeer specialistische onderdelen gemaakt voor de JSF. Maar ook voor Apache helikopters, C17 vrachtvliegtuigen en andere wapensystemen. Het is bepaald niet ondenkbaar dat Landes in de toekomst meerdere defensieopdrachten tegemoet kan zien. Reden waarom Landes zelf is begonnen met het opleiden van technisch personeel. Want dat is - ondanks de hoge werkeloosheid in de regio - in de wijde omtrek niet te vinden.

Later op de avond zou de Minister inzage geven in de complexe wereld die Defensie heet. Daarin gaf ze blijk uitstekend op de hoogte te zijn van wat er leeft op het wereldtoneel, binnen de politieke verhoudingen, binnen de Krijgsmacht en binnen de publieke opinie. Een Vrouw met een Missie, die kaarsrecht op haar doel afgaat. En die inmiddels de afbraak-politiek binnen de Landmacht, Luchtmacht en Marine tot staan heeft gebracht. Jeanine Hennis: "Vrijheid krijg je niet zomaar. Dat is kostbaar. Je moet bereid zijn om daarvoor te vechten."

Daar had eerder VVD-fractievoorzitter Johan Scheltens al aan gerefereerd. Immers, juist de VVD is de partij van de Vrijheid en de Democratie. En de VVD roept al jaren om meer uitgaves voor Defensie. Meer uitgave voor Defensie betekent meer werkgelegenheid. Zowel bij de Krijgsmacht zelf als bij de toeleverende bedrijven. Hij riep Emmen op om daarin alert te blijven.  En ervoor te zorgen dat meer van die hoogwaardige werkgelegenheid in en rond Emmen terecht gaat komen.

Wat dat betreft deed ook Burgemeester Cees Bijl een duit in het zakje. Hij kwam later want had zojuist een werkbezoek van Minister van Onderwijs Jet Bussemaker achter de rug. Daar was gesproken over het verdwijnen van de opleiding Veiligheid & Beveiliging uit Emmen. Burgemeester Bijl maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om Minister Hennis te vragen deze Opleiding voor Emmen te behouden.