VVD - Besluit sportkleedkamers is onsportief

De VVD Emmen wil het bedrag dat de Gemeente Emmen denkt te gaan bezuinigen op de sportaccommodaties in het eerste jaar halveren. Alleen maar omdat het College zich uiterst onzorgvuldig en onsportief heeft gedragen. Maar ook de Raad had hier alerter kunnen zijn. Vooral na kritische opmerkingen van de VVD en Wakker Emmen.

Door een knullige besluitprocedure dreigen sportclubs in de  problemen te komen. Halverwege het verenigingsjaar missen clubs de mogelijkheid om op de nieuwe maatregel te anticiperen. VVD-raadslid Nynke Houwing: "Dit besluit tot plotselinge bezuiniging op kleedkamers is ondoordacht genomen. De verenigingen zijn erdoor overvallen. Er blijken bovendien nog de nodige haken en ogen aan dit besluit te zitten. Terecht dat sportclubs aan de bel hebben getrokken.

Nynke Houwing: "Het gaat ons niet zozeer om de bezuiniging, maar wel om de manier waarop. Sportverenigingen moeten de kans krijgen om zich voor te bereiden op te nemen maatregelen."En daartoe zijn ze ook wel bereid." Volgens de VVD kan de hele bezuinigingsoperatie het beste een half jaar uitgesteld worden. Daarmee ontstaat er ruimte voor overleg. En krijgen de verenigingen tenminste de kans om met alternatieven te komen.

"Je krijgt dan een beter plan. Waar de sportclubs zelf ook achter kunnen staan. We kunnen de sportclubs tegemoet komen door het eerste half jaar het te bezuinigen bedrag te halveren. Daarna houden we vast aan de taakstelling zoals die in de begroting staat. Wethouder Arends zou dit voorstel moeten omarmen. Want dan ontstaat er ruimte voor overleg. Dat maakt de hele operatie een stuk makkelijker. Als je zo 'doortastend' wilt besturen, moet je ook het lef hebben om je eigen besluitvorming nog eens kritisch tegen het licht te houden. Dat geld ook voor de raad. Als besluitvorming te snel en te ondoordacht is gegaan dan moet je ook de moed hebben om te zeggen: Sorry, dit gaan we anders doen."