VVD Emmen wil geen Kleine Otter museum in Biochron

VVD Emmen wil geen kleine otter museum in Biochron , lees hier het verslag van het DVHN

Emmen moet voorlopig niet investeren in nieuwe huisvesting voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK) bij de entree van de oude dierentuin. Dit vindt de gehele oppositie in de Emmer gemeenteraad, zo bleek maandag tijdens de begrotingsvergadering in het Emmer gemeentehuis.

Het Centrum Beeldende Kunst maakt nu gebruik van twee locaties: de oude melkfabriek in Noordbarge en het voormalige Afrikahuis in de oude dierentuin (ook wel Rensenpark genoemd).

Het college van burgemeester en wethouders koerst al jaren op nieuwbouw voor het CBK op de plek van het zwaar verouderde Biochron bij de entree van het voormalige dierenpark. De al bestaande kelderruimtes zouden in dat geval hergebruikt kunnen worden.

Het gaat om een investering van zo’n 5,5 miljoen euro, waarvoor de komende tientallen jaren steeds ruim twee ton opzij moet worden gelegd. Dit is los van de exploitatiesubsidie voor het CBK.

‘Houd nieuwbouwplannen voor het CBK zeer kritisch tegen het licht’
VVD-raadslid Johan Scheltens vindt dit niet verstandig en diende namens zijn partij, de PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP, LEF! en 50-plus een voorstel in om door dit plan een streep te zetten. Volgens Scheltens is financiële situatie van de gemeente de afgelopen jaren flink verslechterd en moeten daarom ook de nieuwbouwplannen voor het CBK zeer kritisch tegen het licht worden gehouden.


De liberaal stelt dat het CBK geen bovenregionale functie heeft en dat het aantal bezoekers met rond de tienduizend per jaar beperkt is. Het bieden van tentoonstellingsruimte kan volgens hem ook op andere al bestaande plekken in de gemeente Emmen. ,,Kies je voor nieuwbouw op de plek van het Biochron, dan is er geen weg meer terug en zit je er als gemeente wel voor tientallen jaren aan vast.’’

Gezien de educatieve functie van het CBK ligt het volgens Scheltens voor de hand om nadere samenwerking met de Openbare Bibliotheek en de Kunstbeweging in Emmen te onderzoeken.

(bron: Dagblad van het Noorden , Jan Willem Horstman) 


Donderdag 5 november vanaf 14:00 vergadert de raad verder,