VVD stemt voor het eerst in haar historie tegen de Begroting

Johan Scheltens

VVD Emmen stemt voor het eerst in haar historie tegen de Begroting.

 

Vanaf de zomer van 2019 is de gemeenteraad bezig geweest om meer grip te krijgen op haar begroting en de benodigde bezuinigingen.

 

In 3 workshops van oktober tot januari heeft de gemeenteraad in gezamenlijkheid en eenheid gekeken naar alle ins en outs van de begroting om te bezien of en hoe we kunnen besparen op ons huishoudboekje.

Dit was en is nodig omdat de kosten harder groeien dan onze inkomsten.

 

De laatste stap waarin de gemeenteraad keuzes kon maken hoe en waar bezuinigingen wenselijk zijn kon i.v.m. de Corona-pandemie niet plaatsvinden.

 

Toen in juni de Kadernota – de opmaat naar de begroting – openbaar werd, had het college, met in haar kielzog de coalitiepartijen Wakker Emmen, PvdA en CDA een pakket aan bezuinigingen opgesteld van EUR 12 miljoen om te komen tot een sluitende begroting voor het jaar 2021.

 

De VVD heeft in juni meteen aangegeven dat een aantal bezuinigingen onbespreekbaar was.

– 20 % bezuiniging op de Erkende Overleg Partners

– sluiten van de fietsenkelder Emmen-Centrum

– 7 %  verhoging van de OZB

– verbreken van de (subsidie)relatie met Stichting Marketing Regio Emmen

 

Tevens heeft de VVD in juni een openbare vergadering mogelijk gemaakt waarbij inwoners van Emmen konden aangeven waar in hun ogen geld te besparen is.

 

Begin oktober werd de begroting gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De 12 miljoen aan bezuinigingen zijn 1 op 1 overgenomen, maar verrassend genoeg bleek er ineens geld te zijn om te investeren.

 

En de invulling van deze investeringsruimte heeft het college met de coalitiepartijen Wakker Emmen, PvdA en CDA zelfstandig ingevuld.

 

Ondanks dat we als voltallige gemeenteraad een langdurig en volwassen proces van anderhalf jaar zijn doorlopen om te komen tot een sluitende begroting.

 

Het lijkt erop dat de overige (oppositie)partijen wel goed genoeg zijn om de verantwoordelijkheid te dragen voor de 12 miljoen aan bezuinigingen, maar op het moment dat er geld over is, dan weten Wakker Emmen, PvdA en CDA zelf wel waar ze het aan willen uitgeven.

 

Daarbij kwam de in onze ogen onverstandige keuze om te investeren in een onderkomen in het Rensenpark voor het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK).
Want dat is een investering die niet voldoet aan de gemeenteraad zelf opgestelde drie criteria voor nieuwe investeringen namelijk het moet gaan om een uitgave die noodzakelijk is, die urgent is (niet kan worden uitgesteld) of waar de gemeente gebonden is aan beloften of overeenkomsten.
Bovendien, nog erger wellicht, gaat het bij de bouw van een nieuw CBK om een investering zonder visie op de toekomst van een Centrum voor Beeldende Kunst in Emmen. 

 

Al met al voor de VVD reden genoeg, maar óók voor alle andere (7!) oppositiepartijen, om dit keer tegen de Begroting te stemmen.