VVD Emmen vraagt om onderzoek naar bedrijventerreinen in Emmen

RTV Drenthe : Kijk naar tuinbouwgebied bij tekort aan bedrijfskavels in Emmen 

Lees hier het artikel van Rien Kort over de motie van de VVD in Emmen;

Zo goed als uitverkocht. In de gemeente Emmen is er praktisch geen bedrijfskavel meer voorhanden. Volgens economisch wethouder Guido Rink (PvdA) is 97 procent van de beschikbare percelen in Emmen verkocht of onder optie. Reden voor de VVD om te kijken naar alternatieve locaties, zoals het tuinbouwgebied bij Erica.

De Emmer liberalen vroegen bij een vergadering in oktober al naar de stand van zaken wat betreft de Emmer bedrijventerreinen. Toen Rink met de boodschap kwam dat de winkel praktisch leeg is, baarde dit de partij zorgen.

"Moeten we straks nee verkopen aan bedrijven die zich hier willen vestigen?", vroeg fractievoorzitter Patrick de Jonge zich af. "Of nee verkopen aan bedrijven die willen uitbreiden en dan de kans lopen dat ze zich ergens anders vestigen waar wél ruimte is?"

Win-winsituatie

Het college is van plan om nader onderzoek te doen naar toekomstbestendige bedrijventerreinen, maar de VVD geeft alvast enkele voorzetjes. De Jonge verwijst onder meer naar de grote hoeveelheid leegstaande of verpauperde panden op huidige terreinen.

Hij verwijst ook naar de tuinbouwgebieden. "Daar verdwijnen kassen en blijven de ruimtes leeg. Misschien passen op die locaties wel andere bedrijven." Voor hetzelfde geld leidt het tot een win-winsituatie, meent De Jonge. "Een bedrijf dat zijn mogelijke restwarmte kwijt kan aan de tuinder voor de verwarming van zijn kassen."

 

Bovenregionaal industrieterrein

Rink nam de suggesties van De Jonge ter harte. Mocht een tuinder vertrekken, dan biedt dat zeker kansen. Maar dat wil niet zeggen dat er maar van alles kan komen, aldus de wethouder. "Je kunt er vanwege milieu-eisen niet zomaar een fabriek neerzetten. Maar we nemen het mee." Bij het voorstel van de leegstaande panden is medewerking van de eigenaren een vereiste. "Dat kunnen we alleen maar stimuleren."

Volgens Rink heeft de gemeente al enkele malen nee moeten verkopen aan bedrijven die zich in de gemeente willen vestigen. Het gaat dan meestal om aanvragen van twee tot drie hectare. Bij aanvragen van rond de 10 hectare komt het Rundedal in beeld. Vorig jaar december liet toenmalig wethouder Jisse Otter al weten dat daar misschien een bovenregionaal industrieterrein kan komen voor Zuid- en Zuidoost-Drenthe.


(bron: Rtv Drenthe)